sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Unelmien SM-kisat





Ja ennen kuin edes aloitan, niin pliis: olkaa kärsivällisiä tämän vuoden järjestelyiden suhteen. Kyllä, ne saattavat olla myöhässä, mutta se, että järjestäjät saavat hirveän tulvan viestejä ei auta ketään. Paniikki pois, mitään paikkoja luokkiin ei ole vielä jaettu, eikä myyntipaikkojen saajia julkaistu. Nettisivut ovat tulossa, sen verran tiedän. Seuratkaa foorumin topaa ja instagram-tiliä. 

Kuten varmaan joku jo tietää, olin ensimmäisenä kolmena vuotena pääjärjestäjänä SM-kisoissa. Viime ja tänä vuonna pidän taukoa kirjoitusten takia, mutta sen jälkeen olisi tarkoitus palata kuvioihin. SM-kisojen koko on kasvanut vuosi vuodelta ja järjestelyjen pitäisi pystyä kasvamaan samaa rataa. Ensimmäisinä kahtena vuonna osallistujamäärät olivat melko maltillisia ja käytännössä kaikki halukkaat mahtuivat luokkiin. 2014 yllätti meidät täysin. Kisaajia oli niin paljon kuin mahtui, ilmoittautuminen meni heti täyteen. Viime vuosi olikin sitten suorastaan räjähdysmäinen ilmoittautumisten osalta. Vieraskirjailmoittautuminen toimi ensimmäiset pari vuotta, nyt se ei enää ole edes hyvä vaihtoehto.

   Tämä olisi ensimmäinen asia, jonka muuttaisin vanhaan verrattuna. Yhdistykselle on jo rakennettu foorumi, jolla ilmoittautuminen voisi tapahtua. Tosin sekään ei kestä, jos sadat ihmiset laittavat samalla sekunnilla sinne satoja viestejä yrittäen olla mahdollisimman nopea, eihän sitä yksikään palvelu siedä kaatumatta. Mikä on sitten nopeuskilpailun vaihtoehto? On esitetty kahta ideaa.

1. Arvonta
Tätä toteutettiin jo viime vuonna vähän pakon edessä. Kun ei olisi kiire ilmoittautua ja kaikilla olisi samat mahdollisuudet, eikä näin tulisi yhtäkkistä viestiryöppyä. Toisaalta onnetar ei ole tasapuolinen: osa pääsisi moneen luokkaan, jotkin vain yhteen, moni ei mihinkään. Kuinka moni lähtee toiselle puolelle maata yhden luokan takia? Tämä aiheuttaisi perumisia ja vaikeuttaisi ennakkomaksujen maksamista. Toisaalta voitaisiin ottaa varapaikkalaisia, mikä sitten taas aiheuttaisi kysymyksiä ja epävarmuutta.

2. Ennakkokarsinnat
Karsinnoista on puhuttu jo SM-kisojen alusta alkaen. Minulla ei varsinaisesti ole mitään niitä vastaan, mutta pidän melko epätodennäköisenä, että IRL-karsintoja pystyttäisiin pitämään. Ensinnäkin järjestäjiä ei ole tarpeeksi ja toisekseen on vaikeaa saada samat olot kaikille. Olisi huippua, jos saataisiin kasattua joku osaava tiimi, joka kävisi pitämässä vaikka joidenkin muiden tapahtumien ohessa karsinnat samalla porukalla eri puolilla maata. Mutta se on tietysti täyttä utopiaa.
Sain kyllä hyviä kokemuksia URL-kisojen pitämisestä valmentajavalmennuksen yhteydessä: kun säännöt olisivat selkeät ja kisaajat viitsivät panostaa videoihinsa, voitaisiin mukaan saada laaja skaala kisaajia. Tottahan toki siinäkin on huonoja puolia: tämä ei onnistu esteillä, sillä kaikkihan rakentavat ratansa edukseen. Lisäksi karsitut eivät välttämättä pääse ja joudutaan ottamaan kauheasti varapaikkalaisia tai videoita tulisi ihan liikaa, eikä niiden läpikäynti tasapuolisesti olisi järkevää. Kauheasti suunnittelemista tässä tietysti on, mutta ajatuksessa on potentiaalia. Avainsanat asiat ovat "hyvissä ajoin" ja "selkeät suunnitelmat".

   Uusi systeemi ei kuitenkaan ratkaise sitä suurinta ongelmaa: miten saada mahdollisimman paljon porukkaa mahtumaan mukaan? Kisat eivät voi kestää yötä myöten eikä tilat (huomatkaa, että monissa sisätiloissa on yläraja siihen, kuinka paljon porukkaa saa olla sisällä kerrallaan!), järjestäjien määrä ja rahat riitä ottamaan loputtomasti porukkaa. Pitäisi kuitenkin saada jotenkin maksimoitua kisojen tehokkuus. Tämän vuoden kisoissa se on suunniteltu tehtävän paitsi nettikarsinnoilla, myös sillä, että este- ja koulukentät ovat erilliset. Viime vuonna iso kompastuskivi oli nimenomaan se, että luokat pidettiin samalla kentällä ja radat oli suunniteltu niin, että kalustojen siirtelyyn meni tarpeettoman paljon energiaa. Mielestäni esteradat saisivat olla samalla estekokoonpanolla ja vain muuttaen hyppyjärjestystä. Tämä antaa koko päivään suunnilleen tunnin verran enemmän peliaikaa. Se, että kentät ovat erilliset ja pysyvät ja luokat pyörivät samaan aikaan, on todella mielenkiintoinen uudistus, jonka toimimista odotan suurella mielenkiinnolla. Pysyvätkö aikataulut? Pysyykö tila tarpeeksi hallittuna? Riittävätkö järjestäjät? Miten starttaajien päällekkäisyydet estetään? Kokevatko osallistujat systeemin hyväksi? Ja lista jatkuu ja jatkuu. : D Jos homma toimii, niin tämä on ehdottomasti paras ratkaisu.

   Tämäkään ei kuitenkaan vielä riitä. Jos luokkia pidetään edellisvuoden malliin, eli 4 avointa esteluokkaa (sis. yksi tyyliluokka), 2 estemestaruutta, koululuokka, koulumestaruus, barrel race ja näyttely, saadaan yhteensä noin 225 paikkaa + korkeushypyn avoimet paikat. Jos jokainen saa osallistua kolmeen luokkaan (ja oletetaan, että kaikki menevät kaikkiin kolmeen), saadaan yhteensä 75 osallistujaa. Joka on, sanalla sanoen naurettavan vähän. Jotta voitaisiin kutsua itseämme isoiksi kisoiksi, pitäisi mukaan mahtua todella paljon enemmän väkeä.

Miten sitten saadaan mukaan lisää porukkaa? Kaksi vaihtoehtoa: lisätään/suurennetaan luokkia ja/tai pienennetään osallistumisoikeusmäärää (eli kuinka moneen luokkaan saa osallistua). Luokkien lisääminen on aika vaikeaa. Okei, nythän kahden kentän systeemillä voidaan käytännössä tuplata luokkien määrä, mutta se tietysti tarkoittaa tuplamäärää järjestäjiäkin (löytyykö?). Aika on kuitenkin rajoitettu (koska järjestäjienkin on syötävä, nukuttava ja käytävä vesassa) ja isojen, raskaiden kisojen kanssa pitää aina varata pelivaraa aikatauluun. Osallistumisoikeusmäärääkään ei oikein voi rajata loputtomiin, sehän vähentää halukkaita tulijoita.

Siirrytään hetkeksi budjetoinnin maailmaan. Isot kisat ovat taloudellisesti todella riskaabeli sijoitus. Ensinnäkin ilmoittautumismaksut pitäisi ottaa mielestäni aina etukäteen: se a) vähentää perumisten määrää b) takaa sen, että kisojen isot menot saadaan rahoitettua. Toisekseen maksu pitäisi uskaltaa nostaa riittävän korkeaksi, jotta mitään sisäänpääsymaksuja katsojilta ei tarvitsisi pyytää. Koska jos vanhemmat joutuvat maksamaan sisäänpääsystä, jättää iso osa porukasta tulematta. Kaikki eivät pääse tulemaan ilman vanhempia ihan kulkemistenkin takia. Toisaalta lapset ovat vanhempiensa vastuulla, jos he eivät pääse ilmaiseksi sisään, on vastuu käytännössä järjestäjillä? Ymmärrän kyllä sen, että halutaan kontrolloida paikalle saapuvien määrää, mutta voisiko sen sijaan asian hoitaa vaikka niin, että kutakin kisaajaa/myyntipaikan pitäjää kohti saa mukaan tulla yksi katsoja? Tai sitten jos tulee itsekseen, eikä halua kisata, niin sitten voisi ennakkoon varata jonkin lipun (ja maksaa siitä)? Noh, mennee ehkä liian hankalaksi.

No nyt on selitelty ihan riittävästi. Saanen esitellä lyhyen yhteenvedon siitä, millaiset olisivat unelmieni SM-kisat. Tämä perustuu siihen, että kenttiä on kaksi ja erillään on lämmittely, näyttelytila ja myyntialue. Aikataulussa on oletettu, että kisapaikkaa ei päästä rakentamaan ennen kisapäivää.

YHTEINEN AIKATAULU
klo. 7-10.00 Kisapaikan kasaaminen, koko järjestäjäkööri mukana
klo. 10.00 Järjestäjäporukan kokous, alkupuhe
klo. 10.30 Ovet aukeavat myyjille, myyntipaikat on merkattu aamusta, myyjät ilmoittautuvat myyntivastaavalle
klo. 11.00 Ovet aukeavat yleisölle, ilmoittautuminen infopisteellä alkaa (infopisteitä pari ovien luona, infopisteen pitäjillä yksikertaiset listat kisaajista, myyjistä ja katsojista(?), mitään maksuja ei enää makseta, näyttelyhevoset saavat numeronsa
klo. 11.45 Pääjärjestäjän tervetuliaissanat
klo. 12.00 Ensimmäiset luokat alkavat
klo. 18.00 Infopiste sulkeutuu
klo. 19.00 Kilpailut päättyvät, talo tyhjäksi

ESTEKENTTÄ
Esteet jaettu kolmeen isoon luokkaan iän mukaan. Nuorimpien luokasta selviää junior-estemestaruus, muista luokista parhaat viisi pääsevät finaaliin kilpailemaan estemestaruudesta. Ratsastaja voi osallistua vain yhteen luokkaan. Halutessaan Junior-luokkaan ikänsä puolesta pääsevä voi ilmoittautua myös vanhempien luokkaan, mutta ei molempiin. Radat voisivat olla suhteellisen pitkiä ja korkeita, jotta kilpailijat saisivat "mahdollisimman paljon vastinetta rahoilleen". Mestaruusfinaalista voitaisiin kehitellä mahtavaa spektaakkelia, haastatellen kisaajia ja kertoen heidän taustojaan. (Pilvilinnoja.)
klo. 12.00-13.45 Junior-estemestaruus, 2006 syntyneet ja nuoremmat (40 osallistujaa)
klo. 13.45-14.00 Tauko (Järjestäjät käyvät vessassa ja syövät)
klo. 14.00-15.45 Mestaruuskarsinta I (2004 syntyneet ja nuoremmat) (50 osallistujaa)
klo. 15.45-16.00 Tauko
klo. 16.00-17.45 Mestaruuskarsinta II (2005 syntyneet ja vanhemmat) (50 osallistujaa)
klo. 17.45-18.00 Tauko
klo. 18.00-18.20 Mestaruusfinaali (10 osallistujaa) ja palkintojenjako

KOULUKENTTÄ
Koulun mestaruus kisataan alkupäivästä, jotta palkintojenjako ei mene esteiden päälle. Esittelen kaksi versiota:
Jos karsinnat on ennakkoon netissä (joista vaikkapa valitaan kymmenen parasta) :
klo. 12.00-13.00 Barrel Race tms. (40 osallistujaa)
klo. 13.00-13.15 Tauko
klo. 13.15-14.00 Koulumestaruusfinaali (10 osallistujaa)
klo. 14.00-14.15 Tauko
klo. 14.15-15.30 Koululuokka Va Ö (20 osallistujaa)
klo. 15.30- Jotain show-ohjelmaa?
klo. 17.00-18.00 Korkeushyppy tms. (avoin)
Jos ei ole ennakkokarsintoja:
Kaikki kilpailevat käytännössä samasta tittelistä, mutta luokka on jaettu kahteen ryhmään, jotta ei tulisi päällekkäisyyksiä esteluokkien starttien kanssa.
klo.12.00-14.00 Koulumestaruus ryhmä I, 2005 syntyneet ja vanhemmat (20 osallistujaa)
klo. 14.00-14.15 Tauko
klo. 14.15-16.15 Koulumestaruus ryhmä II, 2004 syntyneet ja nuoremmat (20 osallistujaa)
klo. 16.15-16.30 Koulumestaruuden yhteistulosten julkistaminen
klo. 16.30-18.00 Barrel Race/korkeushyppy tms.

NÄYTTELYTILA
Näyttelyt kahdessa luokassa: toinen avoin luokka (oli siinä nettikarsintaa tai ei), toinen vain esittäjä tekemille hevosille.
klo. 12.30 Hevoset oltava esillä karsinastoissa numerolappuineen
klo. 12.30-16.00 Arvostelu käynnissä, älä vie hevosia pois
klo 16.00 Omatekemien hevosten palkintojenjako (30 osallistujaa)
klo. 16.30 Avoimen luokan palkintojenjako (10-35 osallistujaa?)

LASKELMAT
Esteisiin mahtuu yht. 140 os.
Koulukenttien luokkiin mahtuu 40-70 os.
Näyttelyyn mahtuu 40-65  os.
Eli yhteensä 220-275 starttia, kisaajia vähintään sen 140.

JÄRJESTÄJÄT
Lista hemmoista, joita tarvitaan kisapäivänä:
- Estetuomari
- Kellottaja + lähettäjä
- Vähintään kaksi rata-avustajaa esteille
- Koulutuomari (x2?)
- Koulutuomarin avustaja (x2?)
- Väh. kaksi kappaletta infopisteen henkilökuntaa
- Kaksi näyttelytuomaria
- Näyttelytuomareille avustajat ?
- Järjestyksen valvojia
- Ensiapuvastaava
- Ratamestari (vastuussa kalustosta)
- Tekniikkavastaava
- Muita toimitsijoita
___
Yht. min. 15 henkilöä (Vertaa aiempien vuosien 5-8 järjestäjään...)

Tällaista. Mitä mieltä olette? Ajatuksia?
Millaiset olisivat teidän unelmien SM-kisat?

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä noi sun unelmien sm kisat :D On tuo kyllä hankalaa saada kaikki toimimaan. Yhden palautteen tässä annan: 2015 lämnittelyalue oli naurettavan pieni. Kaikki jonottivat yhtä estettä niin ei siinä paljoa päässyt lämmittelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on kyllä totta, mutta sille ei voitu kertakaikkiaan mitään: alue oli messujen määräämä, eikä siitä voinut valittaa. Tosin ihmisetkin voisi at miettiä, ovatko siellä enemmän esiintymässä vai lämppäämässä. ; P

      Poista
    2. Mutta tietääkseni isompi on livassa! : )

      Poista
  2. En nyt oikein tajunnut. Eli onko estemestaruus vain 2004 ja myöhemmin syntyneille? Saavatko 2003 syntyneet ja vanhemmat kilpailla estemestaruuksissa ollenkaan? Onko tuossa kaikki esteluokat ja vain 2004 ja myöhemmin syntyneet pääsevät kilpailemaan? Häh?
    Luulen (ja toivon) että olen käsittänyt jotain väärin, mutta voisiko joku selittää minulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, hyvä, että huomautit, oli jäänyt kirjoitusvirhe. Ryhmä II olisi 2005 syntyneet ja vanhemmat. ; ) Eli kaikki kyllä löytäisivät omat luokkansa. Mutta huomaathan, että tämä on vain spekulointia, kukaan ei sano, että tällainen systeemi toteutuisi minään vuonna.

      Poista
  3. Aaa hyvä :) kyllä tuo kuulostaa oikei hyvältä ja uskon, kuinka vaikeaa tuollaisten isojen kisojen järjestäminen on :)

    VastaaPoista