sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Tee se itse

Havaitsin yhden asian SM-kisojen ilmoittautumisten yhteydessä. Ihanasti omatekemien luokkaan (jonka puolesta annan loppuun asti ääneni, sanokaa mitä sanotte) oli paljon tunkua, joka kertoo hyvää keppihevosharrastuksen käsityöpuolen kehityksestä. Toisaalta VIP-luokkaan ei ollut niin paljoa halukkaita ja tuntui, ettei monilla ollut itseluottamusta laittaa omatekemiään ehdolle tähän luokkaan. Se on suhteellisen ymmärrettävää, olihan siellä aika kovia nimiä hevosilla.    Moni minut edes puolittain tunteva tietää asennoitumiseni muilta harrastajilta ostettuja tai tilattuja hevosia ja etenkin niiden näyttelyttämistä kohtaan. Tämä tietysti kumpuaa siitä, että olen pienestä asti itse pyrkinyt kehittämään taitojani ja joutunut taistelemaan jo huipputasoisten hevosten kanssa samoissa luokissa edes saadakseni jotain ammattimaista arviointia. En toki tuomitse mitään enkä ketään - kuka nyt ei olisi unelmoinut hevosen ostamisesta joltain "kuuluisalta" tallilta.
Missi ja Woodis [myyty] ovat ainoat hevoset, joita olen ostanut muilta (okei, Kuurassonia ja Dashietä ei lasketa, okei?) talleilta. Missi on Mestenan vanhempaa tuotantoa.


   Mutta. Tiettyjen tallien hevoset vievät etenkin virallisissa näyttelyissä paljon kaivattua tilaa, mistä kukaan ei kuitenkaan hyödy, korkeintaan omistaja saa hyvän mielen. Palaute hevosten rakenteesta harvoin saavuttaa tekijää, eikä tämä niitä usein edes tarvitse. Tällä tarkoitan sitä, että jos tekijä kaipaa kommentteja hevosistaan, hän varmasti ilmoittaa itselleen tekemiään (joihin syystä tai toisesta usein panostetaan enemmän), omia hevosiaan näyttelyihin. Mielestäni näyttelyjen tarkoitus on nimenomaan kehittää tekijöiden taitoja. Toisaalta, jos näyttelyiden tulokset ovat pelkästään paremmuusjärjestyksessä, eikä sanallisia kommentteja tarjota, niin silloin kyllä iso osa näyttelyiden pointista hupenee. Onhan toisaalta hienojen hevosten ostaminen varma tapa saada sijoituksia ja kokea onnistumista näyttelyiden saralla, vaikka omat hevoset eivät olisi niin onnistuneita, mutta jos niitä ruusukkeita kaipaa, niin niitä saa hei kaupastakin. (Karusti sanottu, tiedän.)

Joskus mekin saadaan pari ruusuketta. Mukavaa vaihtelua.

   Tästä päästäänkin sitten taas yhteen lempiaiheeseeni. "Kaikkien hevoset eivät kelpaa." "Toiset eivät koskaan opi tekemään hevosia." "Olen surkea." Hevon kukkua. Hyvätkin tekijät ovat harjoitelleet vuosia, erehdyksen ja onnistumisen kautta. Väitän, että kukaan ei ole herännyt eräänä aamuna ja tehnyt ihan lonkalta täydellistä, ensimmäistä hevostaan. Jos joku väittää, että ei ole koskaan kokenut epäonnistumista tehdessään hevosta, niin hohhoh. Kaikilla on omat heikot kohtansa, joka pätee ihan kaikkeen elämässä. Todellinen onnistuminen on lähinnä kiinni sitkeydestä, luovuudesta ja itsensä kehittämisestä.

Heräsin eräänä aamuna ja tein ensimmäiset kangashevoseni. Se oli TÄYDELLINEN.


   Teenhän sitä minäkin - olen itse itseni pahin kriitikko. En ole mielestäni tehnyt vielä lyhyen elämäni aikana yhtään täysin onnistunutta hevosta, mutta se on ihan ok. Kuten varmaan huomaatte, jos katsotte hevoskatrastani, niin sieltä löytyy kopukkaa vähän joka lähtöön. Olen hakenut tyyliäni välillä sieltä, välillä täältä, enkä tiedä, olenko vieläkään vakiinnuttanut sitä paikalleen. Mutta faktaa on, että opettelematta ei kehity ja prosessiin tarvitaan välillä vähän ojausta. Nykyisin harrastuksen aloittavilla nuorilla on paljon paremmat lähtökohdat kuin 2000-luvun alussa: paljon on jo keksitty ja malleja kyllä löytyy.


   Joten summa summarum, uskaltakaa tehdä itse omalla tyylillänne, kokeilkaa ja kysykää apua. Et voi aina nähdä, mitä seuraavan kulman takana on, voi olla että juuri sinä olet se tuleva keppihevosteon superstara.

5 kommenttia:

 1. Hei. Hyvä teksti.
  Olisiko tämä sitten aivan mahdotonta, jos virallisiakin näyttelyitä tulisi tulevaisuudessa olemaan kahdenlaisia. En tiedä. Mutta hyvä teksti oli :) Iso peukku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen kyllä sitä, mutta onhan tämä kivaa vaihtelua nyt SM-kisojen kohdalla. Kiva saada hyvää palautetta! : )

   Poista
 2. Kurkkaapa tämä: http://jennynkeppari.blogspot.fi/2016/02/liebster-award.html
  Sinulla on todella kiva blogi ja kirjoitat kivasti!

  VastaaPoista