lauantai 9. elokuuta 2014

Meksikolaiset

Pari sanaa meksikolaisista suitsista...
 

Meksikolaiset suitset ovat olleet nyt menneinä vuosina todella voimakkaasti muodissa keppihevosmaailmassa, ei ehkä nykyisin enää kovinkaan voimakkaasti, mutta aiempina vuosina niitä näky vähän joka toisella hevosella. Ne ovat toki kivaa vaihtelua kaikenmaailman englantilaisille suitsille ja niinhän se menee, että mitä hevosmaailma edellä, sitä keppihevostelijat perässä.
Kuitenkin jossain vaiheessa käsitteet ovat hitusen sekoittuneet. Joillain talleilla voi nähdä mahtavia, upeasti tehtyjä suitsia, jotka muistuttavat pitkälti meksikolaisia, mutta remmit, jotka menevät ristiin, menevät huomattavasti korkeammalta. Ne eivät kuitenkaan ole nimeltään meksikolaiset suitset.

Mikä näiden suitsien nimi sitten on?
Itse olen virheellisesti kutsunut niitä kaikkia criollo-suitsiksi, sillä olen nähnyt niitä pääosin kyseisen rodun hevosilla. Otin nyt sitten kerrankin selvää oikein, miksi niitä oikeasti kutsutaan (lähde: X).

Tämän tyyppisiä nahkasuitsia kutsutaan ilmeisesti Gaucho-suitsiksi, jotka ovat kotoisin Portugalista. Gauchot ovat portugalilaisia karjapaimenia. Eli siis eurooppalaisia cow boyta. : D Näissä kulkee nahkaremmit ristissä pään yli ja liittyvät riimumaiseen kokonaisuuteen, jonka päällä on vielä suitsiosuus.

Toiset portugalilaiset suitset näyttävät tältä, niissä menee siis nahkaremmien sijasta ketjut pään yli. Todella näyttävät suitset, paljon erilaisia variaatioita.

Kolmas tyyppi, mitä olen nähnyt on unkarilaiset suitset, joissa menee usein turparemmistä otsaremmiin koristeellinen nauha, tähän tapaan.

Varsinaisesti näitä ei voi lokeroida ihan näin yksinkertaisesti, kun tällaisia perinnesuitsia on niin paljon, mutta tämä onkin lievä yksinkertaistus, jonka olisi tarkoitus helpottaa erottamaan erityyppisiä suitsia. Näitä koristeellisia suitsia ei Suomessa ole yleensä kuin näytöskäytössä, en ainakaan ole nähnyt niitä ihan tavallisilla pulliaisille, jos noin oikeita hevosia ajatellaan.

Siten vielä pari tyyppiä, jotka tulee erottaa meksikolaisista:

Ravisuitset sekillä. Rekki ei mene ristiin, vaan jakautuu turvan päällä kahdeksi eri remmiksi. Remmi jatkuu turvan alta korvien välistä niskan kautta keppiin.
Alaturparemmilliset suitset.
 
Myöskään tätä lärpäkettä, jota kutsutaan pisaraksi ei saa sekoittaa perinnesuitsiin (enkö keksinyt niille hyvän yhteisnimityksen?). Pisara on valjakkoajosuitsien osa, jonka tarkoitus on peittää valjakon hevosten päänmerkkien mahdolliset erilaisuudet.
 
Heittäkää toki minua vihaisella palautteella, jos joku on ikävästi selitetty väärin, niin pyrin korjaamaan vääryydet. ; )

2 kommenttia:

  1. Tää on ihan mahtava postaus! Tulikos tää idea muuten siitä kun kepparikerhossa kerroin kuinka olin nähnyt jonkun somessa pukevan meksarit väärin päin ?

    VastaaPoista