torstai 23. lokakuuta 2014

Onko sulla sukkahevonen?

Tennissukka, villasukka, äidin kutoma, itse tehty, pariton karkulainen, parsittu mummon vanha nilkasukka? Iso pää, eripari korvat, nappisilmät ja lyhyehkö kaula. Siitähän sukkahevoset tunnetaan. Nyt viimeisiä foorumin näyttelyn osallistujia kun katselin, ajattelin vaan, että niistä tussatuista pinkeistä sukkahevosista, jotka oli täytetty vauvan vaatteilla, on tultu kauas. Sukkahevosia on vuosia leimannut "helpon vaihtoehdon" leima, eivätkä ne ole kehittyneet samaa tahtia kankaisten sukulaistensa tapaan. Nyt asiaan on tullut muutos.

Sukkahevonen on helppo ensimmäinen hevonen. Se on helppo ja nopea tehdä, pienempikin lapsi viitsii ja malttaa kasata sellaisen. Ne myös kestävät kulutusta ja ovat usein kevyitä. Se ei tarkoita, etteivät ne voisi kehittyä ja olla todella - ei pelkästään persoonallisia vaan myös kauniita, kun niihin panostaa.

Nyt ajan kanssa, kun kangashevosten kohdalla on kehitytty tämän hetken mallilla äärimmilleen, on katseet jo käännetty sukkahevosten puoleen. Mitä niissä voitaisiin parantaa? Näyttelyissä sukkaponien luokat täyttyvät, tekniikoita kehitellään. Nyt on hyvä hetki keksiä jotain uraauurtavaa, kun kehitys on kehittymässä. Suullisia sukkahevosia on ollut jo kauan - itse tein ensimmäiseni viisi - ei vaan kusi vuotta sitten. Lisäksi näkyy karvalangasta tehtyjä hevosia, tummennoksia ja muita kangashevosilta siirrettyjä ominaisuuksia. Sukkahevoset kudotaan itse tarkoitustaan varten, tällöin sukupuoli- ja rotuominaisuuksien erottuminen kehittyy (ja korvatkin alkavat olla samaa materiaalia muun ponin kanssa ; )). Parhaiden sukkahevosten tekoon menee kauemmin ja enemmän vaivaa kuin perus kangasputen tekoon.

Kysymys kuuluu: missä menee raja sukkahevosen ja kangashevosen välillä? Onko mikä tahansa kudottu/virkattu/neulottu hevonen sukkahevoseksi kelpaava? Jos aletaan neulomaan hevoset paloista, onko se enää sukkahevonen vai onko se jo kangaspolle? Kuinka pitkälle kehitys voi kehittyä? Varmaa on, että perinteisillä sukkahevosilla on aina paikkansa keppihevosväen keskuudessa - meni kehitys mihin suuntaan tahansa.

4 kommenttia:

 1. Oi että, aivan ihana tuo voikko sukkaponi <3 Jaa, huvittaisipa nähdä millaisia sukkahevoset ovat kymmenen vuoden päästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäy kiittää ja kumartaa. : ) Sama täällä!

   Poista
 2. "ei vaan kusi vuotta sitten". -Luulen että tuo kannattaisi korjata:D Tosi tosi ihana toi heppa mikä on tossa talvi kuvassa!♥

  VastaaPoista