maanantai 14. joulukuuta 2015

Pohdintaa näyttelytoiminnastaNykyinen näyttelytoiminta on kehitetty reilu vuosikymmen sitten. Vaikka pitkällä aikavälillä tuo aika on täysin minimaalinen, on näinä vuosina tapahtunut paljon muutoksia paitsi keppihevosyhteisössä, myös median käytössä yleensä. Näin ollen esitän kysymyksen: pitäisikö virallisten näyttelyiden toimintakäytäntöjä muuttaa vastaamaan paremmin nykyisen harrastajakunnan tarpeita?

2000-luvun alussa ei ollut älypuhelimia. Ei ollut instagrammia, eikä facebook tai monet muut palvelut olleet vielä vakiintuneet. Netissä paras tapa saada julkisuutta oli omat nettisivut ja keppihevosfoorumi. Sellainen, joka ei ole elänyt tuota aikaa ei välttämättä ymmärrä sitä, miksi nettisivuja tai foorumia pidettiin niin arvossaan. Voitiin olla yksilöllisesti yhteisö kaikkien saatavilla, mutta turvassa vihamielisiltä katseilta. Jos et ollut forkalla, kuuluit "niihin muihin harrastajiin, joista ei tiedetä". Foorumilla kaikki harrastajat ympäri maata voivat kohdata reaaliajassa, mikä oli suhteellisen uutta. Yhteisö perustui nähdäkseni vanhempien harrastajien kunnioittamiseen ja yhdessä tekemiseen. 
Mitä sitten tapahtui? Jos et ole vielä huomannut, niin uutinen: keppihevosmaailman painopiste on siirtynyt pois foorumilta, kun on kehittynyt helpompia palveluita, jotka vetoavat paremmin nykyihanteisiin: visuaalisuus, lyhyet tekstit, oma yksilöllinen kanava. Näin yksi suuri keskittymä otti ja räjähti ympäri eri sosiaalisia medioita samalla harrastajakunnan kasvaessa hurjalla vauhdilla. Enää ei ole sitä yhtä kanavaa, jota kautta tavoittaisi kaikki aktiiviset harrastajat. Osa ei ole edes kuullut foorumista, mikä tietysti on tällaiselle nostalgikolle äärimmäisen surullista. 

Näyttelytoimintamme on kuitenkin jäänyt foorumiaikaan. Haut tuomareiksi tapahtuvat foorumilla. Haut kilpailujärjestäjiksi tapahtuvat foorumilla. Näyttelyilmoittautumiset tapahtuvat pääsääntöisesti foorumilla. Tulokset julkaistaan foorumilla. Osa ei halua, voi tai edes osaanrekisteröityä foorumille. Saati sitten tiedä siitä. Joku sanoo: mitä väliä? Rekisteröitykööt tai tyytykööt osaansa. Minusta yhdistyksen toimintaan osallistuminen on kaikkien oikeus. Jos osallistuminen on hankalaa, ihmiset jättävät sen tekemättä. Silloin helposti epäviralliset näyttelyt syrjäyttävät virallisten näyttelyiden aseman, niitä aletaan väheksyä marginaaliporukan toimintana. Toisaalta kun näyttelyyn pääsee osallistumaan vain tietty muutaman sadan harrastajan porukka (se kuullostaa isolta määrältä, mutta kun laitetaan mittasuhteisiin esim. keppihevosaiheisten instagram-tilien määrän kanssa...), alkavat tuloksetkin muuttua "sisäsiittoisemmiksi". Samojen tekijöiden hevosia löytyy kaikista luokista enemmän kuin tarpeeksi. Tittelit menevät pienelle joukolle ja toisaalta hyöty arvosteluista jää vain muutamille. 

Toinen asia näyttelypaikan lisäksi, joka tuntuu aiheuttavan nikottelua on se, että keppihevosilla tulisi olla omat sivut. Tämä vaatisi joko omia nettisivuja tai blogia, joita tuntuu yhä vähemmiltä ja vähemmiltä talleilta löytyvän. Sama ongelma on myös yhdistyksen listauksille pyrkivillä talleilla. Nettisivuja ei joko ole ollenkaan tai ne eivät vain kelpaa, kun informaatiota ei vain saada aikaiseksi kirjoittaa tarpeeksi. Jatkuvasti kysellään, miksi esimerkiksi instagram-tili ei riitä. Siinähän ongelmana on, että tietoja ei saa pysymään stabiilisti helposti löydettävissä. Kuvat katoavat ja vajoavat tietoineen. 
Itse arvostelumenetelmät ovat mielestäni ajattoman hyvät, tosin tuntuu, ettei tuomareilla ole aikaa antaa tarpeeksi sanallisia arvosteluja, etenkään niille, jotka niitä oikeasti tarvitsisivat: häntäpään sijoittuneille. Voisiko arvosteluun lisätä vielä esimerkiksi helpot ja nopeat numeroarvostelut kaikille osallistuneille? Se helpottaisi myös jäsentelytyötä ja hevosten järjestämistä parhausjärjestykseen. Tekijätkin saisivat tietää, mitä osa-aluetta vielä kannattaa kehittää. 
Yhdistyshulluna minä tietysti ratkaisisin foorumiasian niin, että näyttelytoiminnan infoasiat siirtyisivät yhdistyksen sivujen alle. Kaikki toiminnot voitaisiin hoitaa tuomareiden ja ylläpidon yhteistyössä julkisesti nettisivuilla. Tällainen muutos lienee melkein pakollinen, jos yhdistys joskus rekisteröidään. 
Mitä hevosten sivuongelmaan tulee, on asia hieman mutkikkaampi. Miten saada luotua hevoselle sivut ilman sitoutumista nettisivuihin? Voitaisiinko hyväksyä tägätyt instagram-kuvat, jos ne ovat tarpeeksi laadukkaita ja kaikissa on tarvittavat tiedot? Kokemuksesta sanoisin, että ihmiset eivät silti noudattaisi ohjeita ja yksityisyysasetukset aiheuttaisivat ongelmia. Entä olisiko mahdollista tarjota netissä palvelua, johon voisi vain luoda tietyllä kaavalla hevosten sivut? Pystyisikö tähän integroida keppihevosrekisterin oheen? 

Että sellaista. Mitä mieltä olette? Pitäisikö näyttelytoimintaa - tai yhdistyksen toimintaa yleensä - uudistaa ja miten? 

3 kommenttia:

 1. Hyvin pohdittu, ja pakko myöntää, että olen itse pohtinut samoja asioita. Miten ihmeessä tavoittaa se loppu viisi-kuusituhatta harrastajaa jos foorumilla heitä on vain marginaalinen tuhat? Yhtenä ehdotuksena tähän juuri tuomareiden kanssa päätimme alkaa pikkuhiljaa mainostamaan toimintaamme SKY'n instagramissa ja ainakin muutaman se tavoitti ja sai foorumin käyttäjäksi. Instagram ei oikein toimi keppihevosen arvosteluiden pohjana, ellei laittaisi hevosen arvostelukuvia erikseen varatulle näyttelytägille..? Yhtenä ratkaisuna on tietenkin lisätuomareiden hankkiminen ja IRL näyttelytoiminta, ja niihin olemme tänävuonna panostaneet, mutta uusia tuomareita ei sitten saatukaan haluttua määrää. Laskua virallisten näyttelyiden suosiossa?

  Näyttelyt SKY'n kotisivuilla olisi mainiot, jokuhan voisi varata itselleen tuomarin järjestämään vaikka "SKY juhlanäyttelyt" tms ;)

  Myster

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos sitä kautta on saatu tavoitettua, siihen tarkoitukseen se insta on luotukin. Toisaalta en tiedä onko foorumi tosiaan kunka "uppoava laiva", kannattaako ihmisiä ohjata enää rekisteröitymään sinne vai harkita jotain muuta systeemiä. Senkin kun osaisi ennustaa.
   Mutta todella jakaisin mielelläni yhdistysten sivut näyttelytuomarien kanssa tiedotusporttaalina, varsinkin kun näyttelykalenteri näyttää uinahtaneen kokonaan (?). Sivuille tullee vielä lähitulevaisuudessa joitain muutoksia any way, joten sellainen lisäys olisi helppo integroida jo tähän väliin. Löhinnä ajattelin tuomareiden hallinnoimaa kalenteria/ilmoitustaulua, jonne laitettaisiin vanhan kalenterin tyyliin yleistiedot, mutta lisäksi kilpailukutsu olisi omana sivunaan. Ilmoittautuminen voisi sitten olla foorumilla, sähköpostitse tai vaikka kommenttiboksissa, miten se sitten tuntuu käytännöllisimmältä. Olisiko foorumille mahdollista perustaa oma alue virallisille näyttelyille, johon pääsisi paitsi lukemaan, myös kommentoimaan = ilmoittautumaan pelkällä sähköpostiosoitteella? Foorumi-ilmoittautumisen hyvä puoli on ehdottomasti reaaliaikaisuus, jotta ilmoittautujat voivat nähdä ja arvioida kuinka paljon porukkaa heidän edellään on. Toisaalta, miksei tätä hevosten sivut -asiaa voisi ratkaista foorumin avulla? Jos ei ole nettisivuja, voisi foorumilla luoda jossain omassa osiossaan sivun hevoselleen, jonne saisi samaan upotettua kuvat ja tekstit.
   Olin kyllä ihan superpettynyt ensin valmentaja/tuomarivalmennuksen osanottajiin kesällä ja nyt sitten näyttelytuomarikoulutukseen valittuihin. Kun annetaan tilaisuus ja tarjotaan koulutusta, se jätetään kesken. Siellä olisi voinut olla jonssa takana niitä, jotka olisivat halunneet/ehtineet/kyenneet suorittamaan kurssit loppuun.

   Poista
 2. Tosi asiallinen ja hyvin toteutettu teksti! On harmillista, että foorumi on jäänyt instagramin varjoon. Itsekkään en ole enää usein foorumilla sen takia, että siellä on todella vähän kävijöitä.

  VastaaPoista